До средата на идната година ОД на МВР в Русе ще се

...
До средата на идната година ОД на МВР в Русе ще се
Коментари Харесай

Русенец: Много е страшно да разбереш, че 13-годишното ти дете употребява наркотици!

До средата на идната година ОД на Министерство на вътрешните работи в Русе ще се снабди с газов хроматограф, който да прави разбор и да изследва типовете синтетична дрога

" Много е ужасно да схванеш, че 13-годишното ти дете използва опиати. Това не може да се опише с думи. През живота си не бях плакал по този начин ", описа пред татко на 13-годишно момиче от Русе, който разбра, че детето му използва опиати. " В последните три-четири месеца усетих някаква смяна в щерка ми - демонстрираше индиферентност към всичко, не се интересуваше от облекла, заведения за хранене, екскурзии, от естествените за нейната възраст неща. Не искаше да се къпе с дни. Беше се затворила в себе си и не общуваше нито с мен, нито с майка си. Това ме тормози и започнах да я следя ", описа бащата.

Историята стартира да се разплита, откакто един ден му се обаждат от учебното заведение, в което учи щерка му. " Казаха ми, че е откраднала от друго дете 150 лв.. До този миг нито съм ѝ повишавал звук, нито сме се карали. Винаги ме е слушала, всичко е било наред. В учебно заведение е добре. Давал съм ѝ дневно по 20 лв. ", изясни мъжът. Говори за кражбата с нея, скарва ѝ се, само че момичето въобще не се тормози. " Дори ме заплаши, че ще ме заколи. Тогава забелязах, че по цялото ѝ тяло има рани и то неестествени ", описа бащата.

Взема ѝ телефона, " разрушава " ѝ паролите и всичко му се обяснява. " Имаше чатове с нейни приятелки. В тях главната тематика беше дрогата - трева и матамфетамин - така наречен " кристал ". Не видях едно изречение за учебно заведение, за облекла, за заведения, за момчета. В чатовете си пишеха от кое място ще си купят дрога, кой ще им я достави, кой продавал неповторима дрога, на кого не била хубава ", изясни мъжът.

Казва на щерка си, че е схванал всичко, а тя му разказала цялата история. Според момичето доста нейни приятелки пушат трева и използват метамфетамин, а при нея първият допир с опиатите е на рождения ѝ ден в края на март тази година. " Там всички пушили трева, взимали са и хапчета. И тя пробвала, само че по-късно ѝ станало доста неприятно, не могла да спи, повръщала ", споделя бащата. Но минава месец и щерка му опитва още веднъж. Така идва лятото и при започване на август момичето отива с приятелки на море. " Пратих я на лагер на морето. Обясни ми, че седем дни не са си лягали. През всичкото това време били в стая с още пет-шест приятелки и непрекъснато се дрогирали. Не излизали, даже на плаж не ходили. Преди да заминат подготвили всичко - купили от дилър четири грама метамфетамин ", изясни бащата.

Момичето е радикално променено. " Виждам, че това не е моето дете. В нея има ненавист и всички други я нервират. Ако даден човек не е наркоман, тя го ненавижда ", сподели мъжът. След като щерка му се връща от морето, взема решение, че повече няма да използва опиати, само че след известно време протяга ръка към дрогата още веднъж. Единственото нещо към този момент, което вълнува нея и приятелките ѝ, е от кое място ще вземат опиат, по какъв начин да го скрият, по какъв начин да манипулират тестванията, които родителите им вършат у дома.

Бащата взема решение да я заведе на лекар в Центъра за психологично здраве в Русе. " Влязохме в лечебното заведение, само че тя не прояви никакво терзание и боязън. Казах ѝ, че след седмица ще влезе за лекуване. Докторът ѝ изясни всичко, само че тя не осъзнаваше, че има проблем. Чакаше диалогът да завърши и да отиде още веднъж да се надруса ", изясни бащата. Като излизат от психодиспансера, 13-годишното момиче му декларира, че има мощен темперамент и дава обещание повече да не използва опиати. " Повярвах ѝ и я оставих да излезе с приятелки една събота. Дадох ѝ телефона. Разбрахме се да се прибере в 20:00 часа ", описа бащата. Малко преди уречения час ѝ се обажда, а момичето му изяснява, че е в двора на учебно заведение с приятелки и ще се прибере по-късно. Тогава бащата взема решение и отива до мястото. " Беше мрачно. Застанах на близко разстояние от тях и ги следих. Беше страшна картинка. Тези деца са по 20 кг, това не са деца, а мумии. Ходят с шапки и качулки. Дилърът беше до тях и към този момент уреждаше къде да занесе един грам. Дъщеря ми беше с пет-шест девойки и пушеха трева. Тогава отидох и я прибрах. Никоя от тях не се тормози, че ме вижда. Когато се прибрахме у дома ѝ споделих, че има проблем и не може да спре с опиатите. А тя ми отговори, че това е единствено трева, която е безобидна ", показа бащата.

Така идва неделята. " В неделя сутринта жена ми се обади по телефона и ми сподели, че у дома е нещо ужасно. Прибрах се и я видях - беше като парцал. Закусваше, само че се хранеше с ръце, а храната падаше по земята. Не устоях, взех я в колата и я закарах до мой парцел извън Русе. Заявих ѝ, че няма да излезе от там, до момента в който не се оправи. Сега непрекъснато около нея има хора. Взех ѝ куче, с цел да се грижи за него и да се разсейва. Четири дни по-късно изглеждаше доста по-добре. Имаше коренна смяна у нея ", описа бащата.

Бащата показа, че първоначално по нищо не проличава, че щерка му използва опиати. " Попитах я за какво използва опиати, а тя ми отговори, че ѝ липсвала фамилната конюнктура. Но това не е правилно, а е опрощение. Винаги е била с мен и с жена ми. Обиколили сме целия свят. Истината е, че опиатите са нещо доста подло и всеки може да се подхлъзне ", споделя мъжът.

Той поучава всички родители да не подценяват казуса. " Проблемът е доста сериозен. Родителите да не слушат децата си какво им изясняват, тъй като те са доста манипулативни. Ако имат и най-малкото подозрение, да им вършат даже проби, с цел да схванат рано за казуса. Необходим е доста огромен надзор. Друг излаз от обстановката не виждам. Защото в един миг се получава по този начин, че забързани в всекидневието си, пробвайки да градим кариера или да вършим бизнес, с цел да оставим нещо на децата си, би трябвало да продаваме всичко, с цел да ги лекуваме. Много е ужасно, доста е ужасно... ", съобщи бащата.

Д-р Станислав Иванов: Децата одобряват използването на марихуана за нещо обикновено, главният дилър е интернет

През последните години измежду подрастващите се обрисува наклонност към пробна приложимост на разнообразни типове наркотични психоактивни субстанции, описа доктор Станислав Иванов, който е шеф на отделението за лекуване на зависимости към Центъра за психологично здраве в Русе. " При част от подрастващите тя минава в хронична и нездравословна корист, а при значителен % от случаите приключва с към този момент завършена взаимозависимост към психоактивни субстанции ", изясни експертът.

По думите му обезпокоителен е фактът, че използването на марихуана се приема за нещо обикновено, че за младите това не е вещество, което може да докара до взаимозависимост. " Те не дават и съответен отговор за какво я използват. Правят го, с цел да бъдат в групата, като че ли е част от дрескода. Групата те слага пред избор - дали да употребиш или не. Интересното е, че в началото използването е в колективен формат, по-късно е самостоятелно занятие. Вече няма и толкоз дилъри, няма и групировки. Интернет е дилърът ", изясни доктор Иванов.

Той означи, че дизайнерската дрога въздейства на разнообразни рецептори в мозъка. Особено рискови са метамфетаминовите психози, където има възбуденост, боязън, натегнатост, тревога, параноидни хрумвания.

Според експерта младите би трябвало да имат добра просветителна просвета, настройка за неприемане на опиата като средство за разформироване и смяна на психологичното положение. Необходими са непоколебим надзор и просветителни стратегии в учебно заведение, които да са заложени в образователната стратегия. " В основата би трябвало да е възпитанието в фамилията и в учебно заведение, както и предварителната защита. Трябва да се разсъни и гражданската съвет ", изясни доктор Иванов.

По думите му Превантивно-информационният център в Русе работи в тази посока. През идния месец ще бъде основана и неофициална група за взаимопомощ. " Там родителите на деца, които използват опиати, ще могат да споделят персонален опит, да кажат кой по какъв начин се оправя. Идеята е веднъж в седмицата да се събират и да споделят за казуса си, както и да търсят дружно решение ", описа доктор Иванов.

Търсенето на опиати е по-голямо от предлагането, споделят специалисти

Възрастовата граница при децата, които за първи път използват опиати, пада и това е извънредно обезпокоително, описаха Деяна Ангелова - старши специалист в Превантивно-информационния център към Общинския съвет по наркотични субстанции (ОСНВ) в Русе и Десислава Лясова - секретар на ОСНВ-Русе. " Отделно, в този момент търсенето на опиати е по-голямо от предлагането. Ако допреди години дилърите чакаха на всеки ъгъл край учебните заведения и предлагаха опиати, то в този момент подвластните сами ги търсят ", обясниха Лясова и Ангелова.

По думите им опиатите са елементарно налични - има интернет уеб сайтове, от които могат да се закупят, а ги доставя пощальон. Според тях пристрастяването към опиатите минава през няколко стадия - опитване, приложимост, корист и пристрастяване. Родителите могат да схванат, че нещо не е наред с детето им по разширените зеници и агресивното държание. " Трябва да се означи, че децата са доста изобретателни. Затова родителите да наблюдават дали в раниците им има капки за очи, които връщат разширените от опиата зеници в естественото им положение ", изясни Лясова.

Според специалистите в няколко учебни заведения в Русе има към този момент подготвени възпитаници, които в часа на класния началник провеждат сесии със своите връстници, като им изясняват по какъв начин да се устои на груповия напън, по какъв начин да кажат " Не ". " Децата би трябвало да се научат по какъв начин да устояват на тези провокации. Необходимо е да се подходи към казуса съществено и за решаването му да се ангажира цялото общество ", споделят двамата специалисти.

Комисар Явор Димитров: Метамфетаминът се търси най-вече на пазара за опиати в Русе, цената му е към 80 лв. за грам

Областната дирекция (ОД) на Министерство на вътрешните работи в Русе работи интензивно против разпространяването и производството на опиати в района. Полицейските инспектори изнасят беседи и лекции в учебните заведения пред най-уязвимите възпитаници, които са на възраст сред 10 и 15 години. Това разяснява пред Българска телеграфна агенция заместник-директорът на ОД на Министерство на вътрешните работи в Русе комисар Явор Димитров. По думите му чиновниците познават главния контингент, който се занимава с разпространяване на опиати, както и " клиентите ".

От началото на годината в Русенско са хванати 9 кг марихуана, 513 броя растения канабис, към 600 грама метамфетамин и още толкоз амфетамин, както и 235 таблетки екстази. При спецоперации са разкрити осем оранжерии за развъждане на канабис. За близо 10 месеца са задържани 60 души. От тях 40 са дилъри, а 20 - употребяващи опиати. Сред арестуваните няма малолетни.

" Наблюдава се наклонност към понижаване на използването на хероин измежду наркозависимите, само че се усилва търсенето на марихуана, метамфетамин и амфетамин ", изясни комисар Димитров.

По думите му, в случай че допреди десетина години в Русе е имало построени три или четири групи, проведени за разпространяване на опиати и за така наречен " зарибяване ", то в този момент придобиването на опиати по интернет е всеобщо. " Всеки самичък си търси и намира опиати главно от градовете София и Варна. Няма ги и блестящо изявените дилъри, които обикалят към учебните заведения ", изясни Димитров.

По думите му на " пазара " за опиати в Русе на хероина от ден на ден му пада цената, тъй като търсенето понижава. Грам от този тип опиат коства към 60 лв., само че може да се откри и за 50 лв..

Марихуаната е към 20 лв. за грам, като с това количество могат да бъдат " свити " две цигари. Цената на таблетка екстази варира - от 5 до 25 лв., като зависи от това през какъв брой " ръце " е минал опиатът.

" Цената на метамфетамина - така наречен " кристал " или " пико ", се повишава, защото търсенето е огромно ", описа комисар Димитров. Ако допреди две години се е продавал сред 50 и 60 лв. за грам, в този момент стартира от 80 лв. и може да стигне до 100 лв.. " Това е най-масовата дрога. Тя може да бъде приготвена и в домашни условия ", сподели още комисарят. По думите му амфетаминът се намира на цена сред 20 и 30 лв. за грам.

Комисар Димитров сподели още, че доникъде на идната година ОД на Министерство на вътрешните работи в Русе ще се снабди с газов хроматограф, който да прави разбор и да изследва типовете синтетична дрога. По думите му по този начин досъдебните производства, които се образуват против лицата, разпространяващи и употребяващи опиати, ще бъдат внасяни в по-кратки периоди в съда.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР